tiistai 28. lokakuuta 2008

Yhteistoiminnallinen kokous Second Lifessa -kurssi

Helsingin työväenopisto / Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Työväenopiston Somedin hankehenkilöstö sai ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua Kansalaisfoorumin järjestämälle Yhteistoiminnallinen kokous Second Lifessa -pilottikursille! 30.9.-21.10.08. Kurssi koostui neljästä 1,5 tunnin tapaamisesta Second Lifessa, kolmiulotteisessa virtuaaliympäristössä. Kokoontumisten välillä tehtiin harjoituksia itsenäisesti ja pienryhmissä. Kansalaisfoorumi on vapaan sivistystyön toimija, joka käsittää valtakunnallisen sivistysliiton ja opintokeskuksen. Jäsenjärjestöjä on kuusi, esim. Kalevan Nuorten Liitto. http://www.kansalaisfoorumi.fi/sivu.php?artikkeli_id=9

Aluksi perehdyimme yleiseen liikkumiseen Second Lifessa (SL): miten kävellään, juostaan, lennetään, teleportataan ja kommunikoidaan. Tutustuimme myös Kansalaisfoorumin oppimisympäristöön, joka sijaitsee SL:ssa Edufinland-saarella. Toisella kerralla saimme teoreettista tietoa yhteistoiminnallisen kokouksen toteuttamisesta sekä kokeilimme SL:n tekniikkaa ryhmätöiden teossa. Kahdella viimeisellä kerralla harjoittelimme SL:ssa olevien työkalujen käyttöä ja rakentamista hiekkalaatikolla, esim. miten käytetään white boardia, notecardeja tai rakennellaan pyramideja. Ryhmät esittelivät muille löytämiään SL-työkaluja, esim. äänestyksen toteuttamiseen tai ajan hallintaan käytettäviä välineitä.

Kurssille osallistui 14 henkilöä avatarien välityksellä: neljä kouluttajaa ja loput kurssilaisia. Opiston hankeryhmän avataret olivat kurssilla Ilmari Turbo (Juhana) ja Midsummer Moomintoog (Marjatta). Ilmari Turbo ansioitui kokeneena SL-käyttäjänä ja antoi rakentavaa palautetta myös kouluttajille. Avuliaana tutorina Ilmari ohjaili taidokkaasti Midsummeria SL:n joskus vähän oudossa ympäristössä.

Kokoontumisten välillä käytiin Moodle-ympäristössä keskustelua SL:n hyvistä ja huonoista puolista, esim. mitä lisäarvoa SL tuo opetukseen tai miten SL ja RL (real life, reaalimaailma) voisivat parhaiten hyödyntää toisiaan opetuksessa. Kurssi todisti sen mitä tutkijat ovat todenneet: SL:ssä syntyy immersiivisyyden (upottavuuden) kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti