torstai 23. lokakuuta 2008

Vertaisohjaajista

Helsingin työväenopisto | Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Somedi-hankkeen idea on syntynyt vertaisohjaajien toiminnasta. Työväenopistossa on toiminut vuodesta 2003 asti vapaaehtoisia henkilöitä, jotka auttavat tietotekniikan käyttöä aloittelevia henkilöitä. He ovat enimmäkseen eläkkeellä olevia tai työttömiä, jotka haluavat auttaa muita tietoyhteiskuntataitojen hankinnassa. "Vertainen" osaa auttaa "vertaista" alkuun joskus paremmin kuin ammattilainen. Ohjaajia on nykyisin 15 - 18 ja he ohjaavat kuudessa eri paikassa joko työväenopiston tiloissa tai kirjastoissa, yleensä kerran viikossa 1,5 - 2 tuntia.

Vertaisohjaajille järjestetään räätälöityä koulutusta. He voivat myös osallistua maksutta opiston kursseille. Kurssien määrä on suhteessa ohjaustunteihin. Vertaisohjaajat ovat inokkaita kehittämään taitojaan: uudet innovaatiot kiinnostavat heitä. Saadaksemme mahdollisuuden paneutua internetin sosiaaliseen mediaan oikein kunnolla haimme Opetushallitukselta avustusta ja niin syntyi Sosiaalinen media ja ikäihmiset -hanke, jossa vertaisohjaajat ovat tutkimuksen kohteena.

2 kommenttia:

  1. Hei. Somedi-hanke on kyllä hyvä asia ja varmaan tulee olemaan toimiva ja käytetty. Tässä Somedissa kannattaa ottaa esille myös se seikka, että virastot kuten Kela, Verottaja, Pankit ym. tulevat yhä enemmän käyttämään tietoverkkoa niissä asioimiseen. esim. Kela sulkee toimistoja Helsingistä. Joten lisää koulutusta myös vertaisohjaajille tältä osin, jotta tietoa voi siirtää etenpäin.

    VastaaPoista
  2. Niin, sähköiset asiointipalvelut ovat olleet lisääntymässä viime aikoina ja myös päättäjien laatimat tietoyhteiskuntastrategiat viittaavat digitaaliseen tulevaisuuteen... käytännönkin tasolla.
    Sosiaalisen median palveluissa korostuvat yhteisöllisyys, siis kommunikointi ja vuorovaikutus. Nämä on hienoja mahdollisuuksia mutta samalla myös haasteita, erityisesti ikäihmisille.
    Tämä meidän hankkeemme on eräs kokeilu, jossa etsitään vastauksia haasteisiin ja kavavia välittä niitä eteenpäin... uusia toimintatapoja, keinoja, hyväksi havaittuja käytänteitä...
    Kaikki ideat otamme mielellämme vastaan (esim. tämän blogin merkintöjä kommentoimalla) ja yhdessä voimme pohdiskella toteutusmahdollisuuksia.

    VastaaPoista