torstai 27. marraskuuta 2008

Sosiaalisen median luento 27.11.08 välittyi kolmella foorumilla

Sosiaalisen median luentosarjan kolmas luento välittyi kaikille luennon osallistujille sähköisen median kautta. Luennoitsija Anne Rongas oli Kotkassa, ja myös Helsinki-salin kuulijat näkivät luennoitsijan vain pienestä kuvasta valkokankaan yläreunassa. Luento oli selkeä ja havainnollinen. Luennoitsija sai yleisöön tälläkin tavalla luontevan kontaktin. Anne Rongas ei nähnyt luokassa istuvia, mutta hän osasi esittää asiansa erittäin elävästi ja havainnollisesti: puhua yleisölle näkemättä sitä. Se on luultavasti taito, joka syntyy vain ahkeran harjoituksen avulla.

Juhana hoiteli taitavasti luennon tekniikkapuolen ja siinä olikin hoitelemista nyt vielä enemmän kuin aikaisemmilla luennoilla, sillä myös netin kautta oli mahdollista seurata luentoa connectpro-yhteydellä ja aiempien luentojen tapaan Second Lifessa. Kaikkiaan kuulijoita eri foorumeilla oli yhteensä yli 40.

Wikit ja blogit tulivat luennolla esille monelta kannalta. Mieleen jäi esimerkiksi wikiopisto, jossa kuka tahansa voi järjestää kursseja. Onko se työväenopisto netissä? Ja kännykästä voi suoraan laittaa kuvia blogiin, jos on sopiva kännykkä. Mielenkiintoinen oli vertaaminen sosiaalista mediaa entisaikaan maitolaiturilla tapahtuneeseen epäviralliseen informaation välitykseen. Nyt wikit ja blogit ja muut sosiaalisen median foorumit välittävät samaan tapaan informaatiota.
Uusia sanoja tulee kaikilla luennoilla: postaus tarkoittaa sitä kun kirjoitetaan merkintöjä blogeihin.

Etäluento 27.11.2008: Wikit ja blogit

Helsingin työväenopisto / Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Olitko mukana luennolla?
> Täytä tästä sähköinen palautelomake 3. luennosta!

Jäikö luento kuulematta tai haluatko seurata sitä uudelleen?
> Seuraa Anne Rongaksen videoetäluentoa jälkilähetyksenä
(sisältää osallistujien chat-kommentit, videovirran ja kalvot)

> Katso ja kuuntele Anne Rongaksen luennon tiivistelmä
(kalvot ja puhe audiona palanen kerrallaan)
> Lataa yleisluentosarjan esite (PDF-tiedosto 280 kt)

Työväenopiston Somedi-hankkeen viimeisellä yleisluennolla torstaina 27.11.2008 aineenopettaja Anne Rongas luennoi aiheenaan "Wikit ja blogit sosiaalisen median verkoissa". Esitystä oli mahdollista kuunnella ja katsoa etäyhteydellä nettiselaimella. Etäosallistujilla oli mahdollisuus kirjautua nettivisujen kautta Helsingin yliopiston Adobe Connect Pro -kanavalle, katsella ja kuunnella videovirtaa sekä seuraamisen lomassa kommentoida ja kysyä reaaliaikaisesti chätissä.
Luennon voi kokonaisuudessaan (tai palasina) katsoa uudelleen tallenteena yllä olevasta linkistä

Vaihtoehtoisesti luentoa oli mahdollista kuunnella etänä myös 3-ulotteisessa Second Life -virtuaalimaailmassa EduFinland.fi:n saarella Helsingin yliopiston Opetusteknologiakeskuksen miniauditoriossa. Valitettavasti emme ennättäneet laittaa Second Life -avattarille luentokalvoja näkyville; ääni sentään kuului reaaliajassa ja osa Second Life -käyttäjistä seurasikin luentoa nettiselaimella edellä kuvatulla tavalla.

Luentoa oli toki mahdollista seurata myös perinteisesti paikan päälle Opistotalon Helsinki-salissa (Helsinginkatu 26, 4. krs.). Luentosalissa olijat näkivät sekä Adobe Connect Pro -presentaation videovirran ja etäosallistujien kommenttien kera että myös Second Life näkymän kommentteineen toisella valkokankaalla.

Tiedoksi sosiaalisen median kurssista kiinnostuneille
Työväenopistossa järjestetään kevätkaudella koulutuskokonaisuus, jossa syvennytään käytännössä sosiaalisen median nettipalveluiden ja työkalujen käyttämiseen. Koulutuksen kohderyhmänä ovat työväenopiston vapaaehtoiset vertaisohjaajat. Ellei heitä tule kurssille riittävästi, niin maksuttomaan osallistumiseen tarjoutuu tilaisuus myös muille kiinnostuneille. Yhteystiedot voi lähettää osoitteeseen juhana.mykra[ät]opisto.hel.fi tai jättää 27.11. luennon yhteydessä.

Lähitapaamiset ovat todennäköisesti torstaisin aamupäivällä 15.1. - 12.3.2009, Helsinginkatu 24.

maanantai 24. marraskuuta 2008

Luento 20.11.2008: Nuorten tottumukset netissä

Helsingin työväenopisto / Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Olitko mukana luennolla?
>
Täytä tästä sähköinen palautelomake 2. luennosta!
>
Lataa Annukka Koivusen luentoaineisto (PDF-tiedosto 1200 kt)
>
Lataa yleisluentosarjan esite (PDF-tiedosto 280 kt)

Somedi-hankkeen toisella yleisluennolla torstaina 20.11.2008 saimme kuulla suunnittelija Annukka Koivusen ajatuksia nuorten suhteesta nettiin ja mitä siitä voisivat oppia iältään huomattavasti kokeneemmat netin käyttäjät, aikuiset ja ikäihmiset.

Annukka työskentelee Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniassa, joka on tutkinut nuorten nettitottumuksia. Annukka kertoi mielenkiintoisella tavalla esimerkkejä nuorten tavoista toimia netissä ja toi esille sosiaalisen median palveluiden ja työkalujen hyviä ja huonoja puolia.

Opistotalon Helsinki-saliin oli kokoontunut kolmisenkymmentä kuulijaa. Luentoa seurasi sen lisäksi kymmenkunta avatarta Second Life -virtuaalimaailmassa. Luennon lopuksi saatiin jälleen aikaiseksi kysymysten ja kommenttien muodossa vuorovaikutusta osallistujien kesken kahdessa eri maailmassa.

torstai 13. marraskuuta 2008

Historiallinen yleisluento 13.11.2008

Helsingin työväenopisto / Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Olitko mukana luennolla?
>
Täytä tästä sähköinen palautelomake 1. luennosta!
> Lataa Juhana Mykrän luentoaineisto (PDF-tiedosto 3400 kt)
> Lataa yleisluentosarjan esite (PDF-tiedosto 280 kt)


Sosiaalisen median yleisluento 13.11.2008 oli historiallinen Helsingin työväenopiston ja koko Suomen työväenopistoliikkeen historiassa. Ensimmäisen kerran yleisluentoa oli mahdollista seurata sekä reaalimaailmassa että virtuaalimaailmassa samanaikaisesti. Helsinki-saliin oli kokoontunut 33 osallistujaa ja Second Lifessa Helsingin yliopiston Opetusteknologiakeskuksen auditoriossa oli parikymmentä avatarta seuraamassa tietotekniikkasuunnittelija Juhana Mykrän lennokasta ja hyvin valmisteltua luentoa Web 2.0 -teemasta.

Tekniset järjestelyt sujuivat hyvin tehdyn suunnittelun jälkeen mainiosti. Opetusteknologiakeskuksen puolella Sammy Breiz (avatarnimi) toimi yhdyshenkilönä ja ainakin salissa istujan näkökulmasta asiat sujuivat mainiosti. Syntyi vuorovaikutusta kahden maailman välillä ja salissakin esitettiin kysymyksiä.

Luento oli rautaisannos sosiaalisesta webistä. Kiinnostavaa oli kuulla, että 40% Second Lifen käyttäjistä on naisia ja keski-ikä siellä on 35 vuotta ja että siellä on jo 12 miljoonaa käyttäjää, suomalaisiakin jo 3000.

Sosiaalinen selain Flock vaikutti kiinnostavalta ja houkuttelee tutustumaan lähemmin, samoin Netvibes, johon voisi kerätä esimerkiksi kaikki omat sähköpostit. Osoite http://www.delicious.com sai muistiinpanoissa huutomerkin viereensä ja siihen on tutustuttava paremmin. Uusia asioita ja sulateltavaksi ja ennen muuta harjoiteltavaksi runsain määrin.
Olitko mukana luennolla?
> Täytä tästä sähköinen palautelomake 1. luennosta!
> Lataa Juhana Mykrän luentoaineisto (PDF-tiedosto 3400 kt)
> Lataa yleisluentosarjan esite (PDF-tiedosto 280 kt)

tiistai 11. marraskuuta 2008

Yleisluentoja voi seurata myös virtuaalimaailmassa

Helsingin työväenopisto / Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Torstaina 13.11. käynnistyy maksuton yleisluentosarja, joka liittyy työväenopiston sosiaalisen median hankkeeseen (Somedi), mikä on nostettu työväenopiston nettisivujen pääuutiseksi osoitteessa http://www.hel.fi/tyovaenopisto. Kolme luentoa siis torstaisin 13. - 27.11.2008 klo 16:50 - 18:20 Helsinki-salissa Opistotalon 4. krs., Helsinginkatu 26 (Kallio).

Helsinki-salissa on kaupungin avoin langaton internet, Stadinetti, johon voi oman tietokoneen yhdistää langattomien verkkojen luettelosta. Kun avaa nettiselaimen, kysytään Helmet-kirjastokortin numeroa ja nelinumeroista PIN-koodia.

Luennoille voi siis tuoda oman kannettavan tietokoneen, jos haluaa tarkastella aiheen mukaisia nettisivuja tai seurata tapahtumia Second Lifen kautta. Läppärin akku kannattaa ladata täyteen; pistorasioita ei välttämättä ole lähettyvillä.

Näitä yleisluentoja voi seurata toki myös esim. kotoa käsin, jos asentaa koneelle Second Life -ohjelman ja rekisteröityy käyttäjäksi: http://join.secondlife.com/. Luentoja voi seurata etänä Helsingin yliopiston Opetusteknologiakeskuksen auditoriossa EduFinland.fi:n virtuaalisaarella, jonne pääsee teleporttautumaan osoitteesta http://slurl.com/secondlife/EduFinland/100/214/25

> Lataa yleisluentosarjan esite (PDF-tiedosto 280 kt)

maanantai 3. marraskuuta 2008

Ikäihmisille: SLIC-hanke & Sukupolvifoorumi

Helsingin työväenopisto / Somedi - Sosiaalinen media ja ikäihmiset

Somedi-hanketta sivuaa ja erityisesti hankkeen kohderyhmää, ikäihmisiä ja vertaisohjaajia, koskettaa kaksi ajankohtaista muuta hanketta, joista toisessa Helsingin työväenopistolla on aktiivinen rooli ja toinen on valtionhallinnon alullepanema, työelämäkeskeinen.

SLIC-hanke
Helsingin työväenopisto on mukana EU:n sisäisessä Sustainable Learning In Community -hankkeessa (SLIC), jonka tavoitteena on rohkaista ikäihmisiä kaikilla elämän alueilla toimimaan aktiivisina kansalaisina. Hankkeen taustoista ja tavoitteista sekä työväenopiston roolista voi lukea lisää nettisivulta: http://www.slic-project.eu/country/finland/index.php

Sukupolvifoorumi.fi
Työministeri Tarja Cronbergin avaaman sukupolvifoorumi -blogin tarkoitus on haravoida hyviä ideoita ja kokemuksia työelämän parantamiseksi. Blogilla halutaan myös luoda siltaa eri sukupolvien välille työelämässä. Sanomalehti-ilmoituksilla provosoidaan ihmisiä kirjoittamaan ajatuksistaan blogiin. Nettiblogilla on kymmeniä tuhansia lukijoita.

Hankkeeseen sisältyy 18.11.2008 Helsingissä pidettävä ajatuspaja, johon kutsutaan nelisenkymmentä hyvän idean esittäjää. Tarkoitus on määritellä yhdessä, millaista on hyvä työ kaikenikäisille juuri nyt, ja miten näistä ideoista tehdään todellisuutta.

Sukupolvifoorumi-blogi: http://www.sukupolvifoorumi.fi
.